Branitelji

 • 15
 • Svi

Ovaj ludi, nazovi ratni roman je plod mašte i svi izmišljeni događaji su pomiješani sa stvarnim imenima iz hrvatske povijesti, politike, Domovinskog rata i Vukovarske bitke, u kojem se pokušava napraviti bijeg iz stvarnosti u maštu i obratno. Sva događanja su izmišljena i svi tekstovi su igra tri lika - majmuna, koja nikada nisu postojala. Tri majmuna su zarobljenici, kao i vi, zakona svjetskih vladara iz sjene, logoraši nakaradnog sustava koji smo stvorili i lopova takozvanih političara, koji žive po pravilima zatvorenih vrata.


Majmuni su teledirigirani antihrvatskim elementima koje štiti sustav, koji poništava tradiciju koja im je darovana genima i ograničeni su slobodom, ne dalje, nego što im dozvoljava jebeno slovo zakona na papiru, koji je prepoznat pismom anarhije. Nemaju majmuni mogućnost za pružanje otpora riječju, a kamoli djelom jer im slijedi nestanak, snaga im je otpora ništavnost umnog postojanja, a slobodu samopoštovanja presvlači im umjetnost kreiranja maskiranja iz gada u gada, do potpunog uništenja osobnosti, jer je u završnoj fazi borba za koru od banane!


Ogledalo sutrašnjice za njih nema mjere, jer pogledi kroz njega više nemaju refleksiju daljine i sve vrijednosti potvrđuju maloumno šepanje kroz obiteljski, javni i društveni život. Jedino što im preostaje, za opstanak, su majmunarije kroz bijeg od stvarnosti, ali ne tako daleko gdje ih ne možete pronaći, jer su majmuni uvijek i zauvijek među vama, u neposrednoj blizini gdje će se, od države, zakona i „dobrih ljudi", samo na kratko pokušati sakriti! A onda, kada ih u ovom romanu u zbilji ponovo pronađete, sretnete, ostat će oni i dalje vaši majmuni, u kojima ćete se i vi prepoznati, a gdje će i vas zatvoriti, na sigurno i gdje vam je mjesto. U njihov „zoološki vrt"! Ili ti, u prijevodu, u program životne fikcije, jer oni su čuvari „zoološkog vrta", a vi majmuni! Nažalost malo vas je toga svjesno.
Iz načela strasti nisam htio zatražiti potporu od Ministarstva nekulture RH za izdavanje ovog romana, jer sam siguran da je ne bi ni dobio, kao što su ga odbili i za prvu dokumentarnu knjigu iz Domovinskog rata „Žedni krvi gladni izdaje" iz 2004. godine, u kojoj sam opisao ratni put svoje postrojbe i svoje borbeno djelovanje u Vukovaru. Te je godine potporu Ministarstva nekulture dobila knjiga „Mein Kampf" od Adolfa Hitlera, te autor postavlja pitanje kakve će gluposti, filmove, djela te knjige, platiti jadni, pokradeni i sjebani Hrvatski narod koji bira vlast kakvu i zaslužuje.


Pukovnik Petar Janjić Tromblon


Kroz roman Vas vode tri najbolja prijatelja koja su zajedno rasli, školovali se ratovali, bili u koncentracijskim logorima te kada su svojom krvlju ispisali časno ime Republika Hrvatska iz specifičnih razloga iseljavaju s obiteljima u München ( Antiša- Hercegovac ), London ( Bojan- vukovarski Srbin ) te Toronto ( Nikola- Šokac ). Ta tri ratnika nakon odlaska u tuđinu, uspijevaju u svojim obiteljskim i poslovnim životima te nakon 27 godina, prvi puta se zajedno ponovno sreću na komemoraciji 2018. godine u Vukovaru. Nakon komemoracije, susreta s ratnim prijateljima te obilaskom cijelog grada i uvidom u realnost u kojoj zatiču svoj grad koji ima samo nove crvene krovove, mrtvu privredu, grad bez mladih ljudi, odlaze u apartman u hotelu „Lav" i vode konverzaciju o njihovim životima, hrvatskoj politici, ratnim akcijama te strašnim iskustvima iz koncentracijskih logora.


Kroz roman Vas vode tri najbolja prijatelja koja su zajedno rasli, školovali se ratovali, bili u koncentracijskim logorima te kada su svojom krvlju ispisali časno ime Republika Hrvatska iz specifičnih razloga iseljavaju s obiteljima u München ( Antiša- Hercegovac ), London ( Bojan- vukovarski Srbin ) te Toronto ( Nikola- Šokac ). Ta tri ratnika nakon odlaska u tuđinu, uspijevaju u svojim obiteljskim i poslovnim životima te nakon 27 godina, prvi puta se zajedno ponovno sreću na komemoraciji 2018. godine u Vukovaru. Nakon komemoracije, susreta s ratnim prijateljima te obilaskom cijelog grada i uvidom u realnost u kojoj zatiču svoj grad koji ima samo nove crvene krovove, mrtvu privredu, grad bez mladih ljudi, odlaze u apartman u hotelu „Lav" i vode konverzaciju o njihovim životima, hrvatskoj politici, ratnim akcijama te strašnim iskustvima iz koncentracijskih logora.

Izrezak2
Promocija knjige „Tri majmuna za krvavi Vukowar“ održat će se u srijedu, 23. svibnja u hotelu „International“.

 • 15
 • Svi

BLEIBURG


50-tak članova Hrvatskog Časničkog zbora Brodsko-posavske županije, Hrvatski Domobran Brodsko-posavske županije,Hrvatsko društvo Političkih zatvorenika i Udruga Dragovoljaca i Veterana podružnica Brodsko-posavske županije hodočastili su jučer u Bleiburg povodom 73. obljetnice tragedije hrvatskog naroda. Euharistijsko slavlje prvi put je tom prigodom predvodio Zadarski biskup msgr. Želimir Puljić.


Pred više od 15.000 hodočasnika naglasio je da sve žrtve zaslužuju spomen i upitao se zašto i uz dovoljan broj svjedoka i mnoštvo činjenica nitko od nalogodavaca tih zlodjela nije odgovarao. Nazočnima se naposljetku obratio i Gordan Jandroković pa im obećao kako će se saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom nastaviti. No, većina sudionika skupa odmah nakon mise napustila je bleiburško polje. Političari se smjenjuju, dolaze i odlaze, a duše mrtvih na posljednjoj postaji Križnog puta ono je zbog čega će doći i dogodine. Među sudionicima hodočašća iz Ruščice, Gornje Vrbe, Slavonskog Broda, Slobodnice i Sibinja bio je i zapažen broj mladih koji su za žrtve upalili svijeće. Ove godine sponzor putovanja je bilo Ministarstvo Branitelja RH. Hvala im u ime četiri udruge. Koordinator Hodočašća je bio Mato Opačak.

 • 10
 • Svi

Udruga branitelja Domovinskog rata"Zagrebački velesajam" u suradnji s Udrugom zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara,HVIDR-a-Zagreb,UDVDR-Zagreb,Studentski pastoral Zagreb, pozivaju Vas na glazbeno scenski spektakl "Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku".

Spektakl će se održati u sklopu službenog protokola Ministarstva obrane RH a povodom svečanog obilježavanja Dana oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske te u sklopu službenog protokola grada Zagreba a povodom obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba. Pokrovitelj spektakla je Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović,Ministarstvo obrane RH,Ministarstvo hrvatskih branitelja,Grad Zagreb,Zagrebački velesajam.


Glazbeno scenski spektakl održat će se za školsku djecu, studente i mlade a u spomen na sve Zagrepčane i Zagrebačke studente koji su 1991. godine dragovoljno otišli braniti grad Vukovar. Spektakl će se održati u kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, 28. svibnja (ponedjeljak) s početkom u 19 sati.

U spektaklu će svi gledatelji, s gradonačelnikom grada Vukovara, Ivanom Penavom i gradonačelnikom grada Zagreba, Milanom Bandićem, sudjelovati u ceremoniji širenja "Vukovarskog svjetla", vidjet ćete "zmiju svjetlosti", dva filma: "Bitka za Vukovar" i "Vukovar danas" te izložbu do sada neviđenih ratnih fotografija s Vukovarskog Sajmišta.


U spektaklu će nastupati folkloraši KUD-a "Željezničar".Zavičajni klubovi studenata,SKAC-Palma,SPAS-Studentski pastoral.
Radujemo se Vašem dolasku!

 • 03
 • Svi

Potpisnici hitnog upozorenja kojeg smo danas zamoljeni objaviti jesu znanstevnici i urednički tim Braniteljskog portala. U poslanom priopćenju koje smatraju izuzetno važnim i hitnim za objavu stoji:

"Proučili smo kurikul predmeta Povijest za osnovne i srednje škole, kako ga je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (https://mzo.hr/sites/default/files/dokumenti/2018/OBRAZOVANJE/Nacionalni-kurikulumi/povijest_nakon_recenzije_travanj_2018v3.pdf).
Zaprepastili smo se ! U tom predmetu praktički nema povijesti Domovinskoga rata!
O tome ovime obavještavamo hrvatsku javnost, povjesničare, ustanove, Vladu i sve hrvatske branitelje i sve braniteljske udruge.


Pođimo redom. Čitajte pažljivo i do kraja, jer, ako hrvatskom narodu oduzmu povijest, oduzeli su mu i državu!


1. NI PLENKOVIĆ NI DIVJAK NISU ODGOVORILI NA NAŠA PITANJA I TRAŽENJA


Pisali smo, tražili promjene, nismo dobili odgovor, osim što je ministrica Divjak na HTV rekla da će povijest Domovinskoga rata biti napisana u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu.
Ovo su naša pitanja i zahtjevi (koje smo poslali i e-poštom na Plenković i Divjak):


- https://www.braniteljski-portal.com/urednistvo-reforma-skolstva-u-rijecima-ministrice-divjak-i-saborskog-zastupnika-hasanbegovica
- https://www.braniteljski-portal.com/akademik-vladimir-paar-odgovorio-braniteljskom-portalu-znanstveno-vijece-za-obrazovanje-i-skolstvo-hazu-kojemu-sam-predsjednik-nije-dobilo-nikakve-kurikule-na-recenziju
- https://www.braniteljski-portal.com/ratni-zapovjednici-postavili-vazna-pitanja-andreju-plenkovicu-o-kurikulu-povijesti-domovinskoga-rata
- https://www.braniteljski-portal.com/javno-trazimo-od-ministricemzo-blazenke-divjak-zelimo-znati-tko-pise-udzbenike-povijesti


Nije nam odgovorio ni premijer g. Andrej Plenković. Javna rasprava je „završena“, požurilo se s „eksperimentalnim“ uvođenjem novoga kurikula u škole i – Jokićev je kurikulum ostao isti!
Bez povijesti iz obrambenog Domovinskoga rata.
On se u cijelom kurikulumu od 150 stranica SPOMINJE JEDNOM!


POVIJEST DOMOVINSKOGA RATA U PREDMETU POVIJEST


Povijest Domovinskoga rata trebala se učiti u osmom razredu osnovne škole i u četvrtom razredu gimnazije.


1. Osmi razred osnovne škole


U osnovnoj školi učenje i poučavanje Povijesti ostvaruje se dva sata tjedno, ukupno 70 sati godišnje. Nije jasno koliko je sati od tih 70 predviđeno za povijest Domovinskoga rata.

Citiramo kurikulum:


Cjelina 8.1 Izazovi međuraća obuhvaća ključne događaje, pojave i procese koji su obilježili svijet, Europu i Hrvatsku između dva svjetska rata. Teme za dublju obradu mogu biti povezane s izazovima demokracija totalitarnih režima, ključnim promjenama u gospodarstvu i društvu te svakodnevici. Pri odabiru tema ili sadržaja za pojedine teme treba voditi računa o hrvatskoj povijesti tog razdoblja, odnosno Hrvatskoj u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji.

Cjelina 8.2 Drugi svjetski rat obrađuje ključne događaje i fenomene u Hrvatskoj, Europi i svijetu od 1939.do 1945. godine. Teme za dublju obradu mogu biti povezane s bojištima Drugog svjetskog rata, Holokaustom i drugim zločinima protiv čovječnosti, Hrvatskom u Drugom svjetskom ratu, posljedicama rata te utjecajem rata na svakodnevicu. Pri odabiru tema ili sadržaja za pojedine teme treba voditi računa o hrvatskoj povijesti tog razdoblja.

Cjelina 8.3 Poslije ratni i suvremeni svijet obuhvaća ključne događaje i procese u razdoblju od Hladnog rata do danas. Teme za dublju obradu mogu biti povezane s Hladnim ratom, europskim integracijama, slomom komunističkih režima u Europi, dekolonizacijom, pokretima za ljudska prava, promjenama u gospodarstvu,društvu i svakodnevici, oružanim sukobima, migracijama i drugim izazovima suvremenog svijeta.

Cjelina 8.4 Hrvatska nakon 1945.: socijalistička Jugoslavija, samostalnost i Domovinski rat obrađuje ključne političke, gospodarske i društvene događaje i procese iz hrvatske povijesti druge polovice 20. stoljeća i početka 21. stoljeća. Teme za dublju obradu su Hrvatska u drugoj Jugoslaviji, nastanak i razvoj samostalne Hrvatske, Domovinski rat te demokratski procesi i uključivanje u europske i svjetske integracije.

2. Povijest Domovinskoga rata u gimnaziji


Uopće se ne spominje Domovinski rat! Imamo samo ovo:


Sadržaji iz moderne i suvremene hrvatske i europske povijesti koje je obvezno poučavati, bilo kao zasebne teme ili sastavni dio drugih tema: nacionalizam, nacije i nacionalne manjine; odnosi i suživot različitih etničkih, vjerskih i drugih zajednica; demokratski procesi i razvoj ljudskih prava; totalitarni režimi; Holokaust; hrvatska država i društvo nakon 1990-e.


Komentar:


- Na mnogo mjesta rabi se izraz „nacionalizam“. Nije jasno radi li se o nečemu lošem ili dobrom. Uz „nacije, nacionalne manjine“ „nacionalizam“ otvara prostor da se u njega strpa domoljublje i osudi se.
- „Demokratski procesi i razvoj ljudskih prava“: ljuska prava ne pripadaju u povijest. Povijest ljudskih prava ne treba više od sata nastave.
- Totalitarni režimi, Holokaust“. Holokaust (najčešće uz II. svjetski rat) spominje se barem 15 puta. Jasno je da o Holokaustu treba učiti, ali treba učiti i o Bleiburgu, Križnom putu i drugim učinjenim zločinima nad Hrvatima.
- Zašto se pod „totalitarni režimi“ ne nabroje komunizam, fašizam i nacizam? Ovako se komunistički i srpski zločini nad Hrvatima mogu podvesti pod totalitarne režime, dakle opće fraze o gulazima u Sovjetskom savezu, a ustaški zločini, opširno, pod Holokaust.
- Najstrašnije: „hrvatska država i društvo nakon 1990-e“. Ljudi, to je cijela povijest Domovinskoga rata i stvaranja hrvatske države –u jednoj rečenici kurikula od 156 stranica, 6 riječi od nabrojene 51 u rečenici kopiranoj iz kurikula na početku ovoga odjeljka!!! Gdje se uči:


zločini nad Hrvatima u Odesi,
progoni Hrvata i pljačka Hrvatske u kraljevini Jugoslaviji,
HSS i ubojstvo Stjepana Radića,
Uspostava Banovine Hrvatske i srpska pobuna protiv nje,
Srpski zločini nad Hrvatima s proglašenjem Nezavisne države Hrvatske i u tijeku cijeloga II. svjetskoga rata,
progoni i ubojstva Hrvata 1945. (detaljno) i nadalje, sve do 1990. (Suđenje Perkoviću i Mustaču);
a sve to kao vjekovna i opravdana hrvatska čežnja i borba za uspostavom samostalne države i oslobađanje od srpskoga terora, ljudskoga, ekonomskoga, kulturnoga, političkoga i svakog drugog, te:
počeci stranačkoga života u Hrvatskoj,
narodni pokret pod vodstvom Franje Tuđmana,
donošenje novoga, nekomunističkoga Ustava,
referendum o samostalnosti,
srpska pobuna i agresija,
okupacija, uništavanja, zločini nad hrvatskim civilima,
stvaranje hrvatske vojske i oslobađanja okupiranih teritorija,
borba za konstitutivnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini,
obnova porušene Hrvatske???

3. MANJE VAŽNA, ALI ISTO ZANIMLJIVA OPAŽANJA


Vrlo je poučan popis referencija na kraju kurikula! Već površan pregled otkriva (str. 147) da ima pet referencija Nevena Budaka! Čovjek koji je glavni organizator reforme (strateg) ubacuje svojih pet referencija među dokumente na kojima je rađen kurikul povijesti (ni jedna u međunarodno indeksiranom časopisu). Samo jedna osoba ima više referencija od njega –
tu je (i) 13 (trinaest) referencija Snježane Koren!
Naposljetku, tu su i srpske referencije:
83. Ivić, Ivan, Ana Pešikan, Slobodanka Antić. Aktivno učenje 2. Beograd: Institut za psihologiju, 2001.
118. Pešikan Avramović, Ana. Treba li deci historija. Psihološki problemi nastave historije u osnovnoj školi. Beograd: Zavod za udžbenika i nastavna sredstva, 1996.
Svaka čast srpskim stručnjacima, ali da se na njihovima radovima zasniva kurikul hrvatske povijesti, stvarno je prevršilo svaku mjeru jugonostalgičarstva! Budak, Koren i Srbi. Gdje su hrvatski pedagozi, edukatori i povjesničari?!
Gdje je Centar za istraživanja Domovinskoga rata?!
Gdje je Hrvatski institut za povijest?!


4. ŠTO MI TRAŽIMO


U kurikulumu piše (str. 49 kurikuluma) piše:


U svim razredima srednjoškolskog obrazovanja (izuzev prvog razreda gimnazije) učitelj mora voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti sadržaja iz hrvatske i svjetske povijesti (50%:50%).
Dakle, kao prvo, tražimo da „u svim razredima osim prvoga razreda gimnazije zastupljenost hrvatske i svjetske povijesti bude pola – pola!
Za hrvatsku povijest, dakle, treba napisati i ishode i sadržaj JEDNAKO OPŠIRNO I DETALJNO kao za cijelu svjetsku povijest!


Kao drugo, tražimo gore navedeno, da u sadržaju predmeta Povijest bude:


zločini nad Hrvatima u Odesi,progoni Hrvata i pljačka Hrvatske u kraljevini Jugoslaviji,
HSS i ubojstvo Stjepana Radića,Uspostava Banovine Hrvatske i srpska pobuna protiv nje,
Srpski zločini nad Hrvatima s proglašenjem Nezavisne države Hrvatske i u tijeku cijeloga II. svjetskoga rata,
progoni i ubojstva Hrvata 1945. (detaljno) i nadalje, sve do 1990. (Suđenje Perkoviću i Mustaču);
a sve to kao vjekovna i opravdana hrvatska čežnja i borba za uspostavom samostalne države i oslobađanje od srpskoga terora, ljudskoga, ekonomskoga, kulturnoga, političkoga i svakog drugog, te:
počeci stranačkoga života u Hrvatskoj,
narodni pokret pod vodstvom Franje Tuđmana,
donošenje novoga, nekomunističkoga, Ustava,
referendum o samostalnosti,
srpska pobuna i agresija,
okupacija, uništavanja, zločini nad hrvatskim civilima,
stvaranje hrvatske vojske i oslobađanja okupiranih teritorija,
borba za konstitutivnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini,
obnova porušene Hrvatske.
A da se u ishode uvrsti potpuno razumijevanje svih tih događaja i njihovo značenje za stvaranje i život slobodne, samostalne i demokratske Republike Hrvatske.


5. NAŠ POLITIČKI KOMENTAR


Ako se jednoj državi može UKRASTI POVIJEST kao što je u ovom kurikulumu učinjeno Hrvatskoj, onda ta država mora propasti.
Pozivamo sve branitelje, i braniteljske udruge, a napose one koji su na pozicijama obnašanja državne vlasti da ŽURNO REAGIRAJU na prevaru i subverziju kako je ovdje ocrtana.
Tražimo žurno rekonstrukciju cijeloga kurikula, SVIH PREDMETA U SVIM ŠKOLAMA. On je rađen netransparentno, otkrivene su prevare pri izborima izrađivača, do voditelja Borisa Jokića, i dobivene su negativne recenzije (njemačka, HAZU).
Tvrdimo, a na vlastitom primjeru predmeta Povijest, odnosno povijesti Domovinskoga rata, da je kurikul napravljen NAMJERNO PROTUHRVATSKI!
Ne smijemo dopustiti da stvar prođe u lažnim prepucavanjima, kako je prošla Istanbulska konvencija, na primjer., i da se narod ponovno podijeli. Slučaj povijesti je mnogo ozbiljnija stvar, o kojoj ovisi hrvatska država!

Znanstveni tim & Uredništvo -Braniteljski portal"

 • 17
 • Tra

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine koja je održana jučer u glazbena školi u  Slavonskom brodu kovanicu od zlata dobio je Mario Sosnik, predsjednik Hrvatskog Časničkog zbora grada Sl. Broda i Brodsko-posavske županije, predsjednik Tenis kluba invalida Kobre član Veterana domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Odličje je dobio za nesebično zalaganje za bavljenje sportom osobama s invaliditetom, osobito invalida Domovinskog rata,  ali i  svim drugim sportovima i skrb o braniteljskoj populaciji i njihovoj društvenoj uključenosti u sportska i druga događanja grada i županije, gdje je invalidski sport uzdigao na najvišu razinu u Brodsko-posavskoj županiji.

 

Mato Opačak

 • 13
 • Tra

Udruga branitelja proizvođača "Panonija" organizira sajamsku izložbeno-prodajnu manifestaciju" Domaće je domaće" od 23.- 27. travnja 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, Zagreb.

Uz prezentaciju i prodaju slavonskih i drugih autohtonih delicija, te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način ("poderane gaće") kao i bogatu gastro ponudu, očuvanje tradicionalnih zanata jedna je od zadaća na koju smo osobito ponosni. Izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji samo su dio bogate i raznovrsne ponude iz svih dijelova Lijepe Naše koju su vam pripremili organizatori. Posjetitelji koji od 23. do 27.travnja od 8-20 sati dođu na Jelačić plac u Zagrebu moći će uživati u slavonskom čobancu, i jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima.

 

Udruga branitelja proizvođača "Panonija" okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili su se radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote iz Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte Dani Slavonije i Sajam slavonskih proizvoda po kojima je postala prepoznatljiva.

 • 12
 • Tra

Danas krećemo s prvom javnom najavom svečane premijere dokumentarnog filma s temom iz Domovinskog rata „Štafeta smrti“!


U filmu redateljice Nade Prkačin riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovaca kod Vukovara 10.11.1991. i višestrukom stradavanju branitelja na minskom polju ispod Marinaca, te njihovoj teškoj borbi za život kroz sljedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela. Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih čak sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti 9, 10 pa čak i 12 dana.


Nakon rata od posljedica ranjavanja od njih četvero preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači.

hosova štafeta smrti

 • 10
 • Tra

Razgovarajući u zadnje vrijeme s ljudima iz pravne i ekonomske struke došao sam do poražavajućih podataka. Što se tiče same pravne strane u nijednom segmentu se ne poštuje zakonici koji su donošeni u svezi prekonoćnog bogaćenja pojedinaca, koji su većinom u državnom aparatu ili u uskoj sprezi sa samim državnim aparatom. Primjera ima napretek tako da nemam volje ni želje ih nabrajati iz jednostavnog razloga jer bi mi trebalo najmanje 50 stranica. U svezi ekonomske struke koja je jako u sprezi s politikom iz dana u dan smo svjesni da se radi na totalnom razjedinjenju cjelokupnog pučanstva RH u dvije grupacije a to su: siromašni koji jedva preživljavaju te bogati kojima odgovara ovakva ekonomska anarhija pod patronatom državnog aparata na čelu s Vladom i Saborom.

Naša država je dovedena do totalnog bankrota u svezi vanjskih zaduživanja, koja će plaćati svekoliko pučanstvo lijepe Naše Domovine s izuzećem bogatog sloja građana i političara. Načina ima iz izlaza takve situacije ali nema dovoljno ni političke a ni ekonomske volje za takav posao. U vezi toga možemo krenuti na posljedice takvoga stanja koje se očituje smanjenim natalitetom, trajnim izlaskom iz Lijepe Naše Domovine mladih školovanih kadrova koji su krenuli trbuhom za kruhom na bolja plaćena mjesta u inozemstvo.

Dragi prijatelji povijest se ponavlja u vezi egzodusa pučanstva Lijepe Naše a to nije nimalo lijepo ni produktivno. NAŠA POLITIČKA ELITA NA ČELU SA SABOROM I VLADOM NEMA NIMALO SLUHA ZA TAKVA PITANJA JER JE NJIMA SAMO NA PAMETI OSOBNO BOGAĆENJE A NAROD - TKO ŠIŠA. Ni jedna politička opcija na nebu Hrvatske nimalo ne vodi brigu o malome čovjeku te je moje osobno mišljenje da treba doći do totalnog rušenja svih političkih stranaka, te osnivanja jedne jake stranke kojoj će primarni cilj biti poboljšanje života maloga čovjeka, kome će dati mogućnost da sa svojim radom i zalaganjem normalno živi s obitelji. Kada dođe do toga onda će i RH biti uspješnija i privlačnija dolasku stranog kapitala koji rezultira boljim standardom svakoga pojedinca u RH.

 

Kolumnist: Nenad Mišić

Stranica 1 od 19

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se