U HUB385 lansirana crowfunding kampanja projekta „Hrvatska – startup nacija!

13 Travanj 2018

U prostoru HUB385 jučer je predstavljen je projekt „Hrvatska – startup nacija" te je službeno lansirana Indiegogo kampanja.

Projekt je predstavio idejni začetnik dr.sc. Igor Jugo s riječkog Odjela za informatiku koji se dugi niz godina bavi izučavanjem, držanjem kolegija te primjenom Lean Startup metodologije kod pokretanja, vođenja i financiranja startup projekata .

Projekt „Hrvatska – startup nacija" ima cilj značajno povećati broj startupa koji se godišnje pokrenu u RH kroz tri faze:

1) Edukaciju 400 građana u cijeloj RH o svim ključnim aspektima pokretanja startupa prema Lean Startup metodologiji – rezultat ove faze bit će, pored velikog broja educiranih građana, 400 novih startup projekata (u pripremnoj fazi)

2) Organizaciju mentorske konferencije – otprilike 10% najboljih ideja bit će odabrano za mentorsku konferenciju gdje će dobiti korisna predavanja i savjete od stručnjaka iz grana industrije kojima se startup bavi – kako bi im pomogli u sljedećoj fazi razvoja

3) Organizaciju investitorske konferencije – kako bi najbolji od najboljih dobili priliku prezentirati svoje ideje i dobiti prve investicije.

Po provedbi projekta u RH ćemo imati novu bazu od 400 građana koji su upućeni u osnove pokretanja startupa, ali i koji su usvojili vještinu primjene Lean Startup pristupa, koja se temelji na tehnikama Lean proizvodnje – odnosno optimizaciji poslovnih procesa. Samim time očekuje se pozitivan utjecaj na način rada postojećih i budućih poduzetnika. Drugi očekivani benefit je bolje iskorištavanje poticaja za nove poduzetnike jer ovaj program poučava građane kako napraviti one prve, najvažnije korake u poduzetništvu. Na kraju, ako samo 4 pokrenuta startupa (1%) postanu globalno uspješna kao što su Replay, Agrivi ili Five to će značiti otvaranje stotina radnih mjesta. Također se nadamo otkrivanju prvog hrvatskog „unicorn-a" (jednoroga) – kako se nazivaju startupi vrednovani preko jedne milijarde dolara. Slovenija je već imala 2 takva i možete zamisliti kako se to odrazilo na njihovo gospodarstvo.

Cilj projekta je privlačenje investicija i promociju startup-a kao oblika poduzetništva koji ima veliki potencijal za pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Na predstavljanju je slijedilo kratko izlaganje Renate Brkić iz World Business Angel Investment Foruma koja je predstavila udruženje te kako oni mogu pomoći kod financiranja startupa i gdje potražiti informacije.

Uz predstavnike startup zajednice i buduće startup-ovce predstavljanju su prisustvovali i savjetnik predsjednika Vlade RH Tomislav Pokaz, predstavnici tvrtke Deloitte Hrvatska i koji su pokazali interes da podrže projekt.

Svi zainteresirani pojedinci, tvrtke i predstavnici institucija koji žele sudjelovati u stvaranju Hrvatske – startup nacije i financijski podržati projekt to mogu učiniti putem ovog linka .

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se