Hrvati Izvan RH

 • 26
 • Svi

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelujelovala je ovog tjedna u Rigi na ljetnoj školi Europske mreže ideja (EIN) koju je organiziralo prošireno predsjedništvo Europske pučke stranke (EPP). Glavna tema ovogodišnje ljetne škole EIN-a je „Europski način života - od teške i izazovne prošlosti do svijetle budućnosti“.

Zastupnici EPP-a raspravljali su o promicanju temeljnih vrijednosti Unije, mogućnostima za gospodarski rast i konkurentnost, istraživanje i razvoj, jačanju mlade populacije u EU, budućnosti transatlantskih odnosa, odnosima s Rusijom, sigurnosnoj situaciji na Mediteranu, jačanju vanjske dimenzije EU-a i poticanja razvoja u trećim zemljama.

Također, jučer se je održala i ceremonija dodjele nagrade EIN-a za iznimne zasluge za doprinos razvoju europskog projekta, promicanju vladavine prava, demokracije i kršćanskih vrijednosti, bivšem predsjedniku Poljske Lechu Wałęsi.

Komentirajući posljednja događanja na Zapadnom Balkanu, zastupnica Zovko izjavila je: „EU mora spremnije odgovoriti na izazove migrantskog vala na svojoj najdužoj granici s jugoistočnom Europom. Posljednja dešavanja u BiH i priljev migranata zahtjeva veću pozornost Unije kako se sama Unija ne bi suočila s prelijevanjem nestabilnost unutar svojih granica“.

„Jedino EU, s njezinim čvrsto ukorijenim vrijednostima i jačim angažmanom, može ponuditi rješenja za nestabilnosti koje prijete državama kandidatkinjama za članstvo u EU“, zaključila je Zovko.

 • 17
 • Svi

u Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak, 15. svibnja hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavila je bogatu kulturnu baštinu Slavonije kroz nastupe KUD-a Šokadija iz Strizivojne te KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca. Oni su pred velikim brojem zastupnika i gostiju u tradicionalnim nošnjama izveli „Običaj kraljica ljelja" (ples i pjesmu sa sabljama), pjesmu „Kad se slegnu vode na livade" tetradicionalne slavonske plesove uz pripadajuće napjeve. Novinarka i fotoreporterka Maja Muškić predstavila je svoju izložbu "Ljelje", Mirko Damjanović Državnu ergelu Đakovo, a svi posjetitelji mogli su uživati i u bogatstvu okusa slavonskih delicija i specijaliteta koji dolaze izravno od lokalnih proizvođača zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.

 • 15
 • Svi

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u danas u 19 sati u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavlja bogatu kulturnu baštinu Slavonije kroz nastupe KUD-a Šokadija iz Strizivojne te KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca.

Osim nastupa kulturno-umjetničkih društava, novinarka i fotoreporterka Maja Muškić predstavit će svoju izložbu Ljelja, koje se od 2007. godine nalaze na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstava. U Europskom će parlamentu toga dana Mirko Damjanović predstaviti i Državnu ergelu Đakovo, jednu od najstarijih u Europi.

Svi posjetitelji uživat će i u bogatstvu okusa slavonskih delicija i specijaliteta koji dolaze izravno od lokalnih proizvođača zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.
Drugoga dana predstavljanja, u srijedu, 16. svibnja u 10 sati u samom srcu Bruxellesa – na glavnom gradskom trgu KUD-ovi će izvesti svoj bogati kulturno-umjetnički program.
Petir je Europi dosad predstavila najbolje hrvatske domaće poljoprivredne proizvode iz gotovo svih hrvatskih regija, prirodne ljepote te bogatu kulturnu baštinu i tradiciju hrvatskoga naroda, a ovog puta predstavlja Slavoniju u svoj njezinoj raskoši i ljepoti.

 • 08
 • Svi

Zovko: Kolektivizacija odgovornosti se koristi kao izgovor za odbijanje svih legitimnih zahtjeva koji dolaze od strane hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH

 

2. Kongres ELSA-e okupio je brojne pravnike, stručnjake, sveučilišne profesore s područja međunarodnog kaznenog prava koji su iznijeli svoje viđenje o radu Međunarodnog suda za ratne zločine, a koji su tijekom svoje profesionalne karijere bili u uključeni u njegov radni proces. 

Zastupnica Zovko sudjelovala je na panelu „Je li međunarodni sud pridonio pomirenju na području bivše Jugoslavije?“ tijekom kojeg se osvrnula na posljednju presudu Međunarodnog suda i tzv. udruženi zločinački pothvat u Bosni i Hercegovini, pritom navodeći kako je posljednja presuda dovela to toga da se retorika o individualnoj odgovornosti i osudi pojedinaca, što je i bila prvotna i glavna zadaća Međunarodnog kaznenog suda, pretvara u kolektivnu odgovornost i osudu jednog naroda.


Zovko je naglasila kako mijenjanje retorike s individualne na kolektivnu odgovornost predstavlja glavni izvor nestabilnosti u Bosni i Hercegovini.


Zastupnica Zovko je zaključila kako se kolektivizacijom odgovornosti žele demonizirati Hrvati kao konstitutivni narod te se njome koriste kao izgovor za odbijanje ustavnih, institucionalnih i gospodarskih reformi kao i svih ostalih legitimnih zahtjeva koji dolaze od strane hrvatskog nacionalnog korpusa u Bosni i Hercegovini.

 • 04
 • Svi

Belgijski premijer Charles Michel u Europskom je parlamentu u Bruxellesu jučer je sudjelovao u raspravi o budućnosti Europe.

U svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta premijer Charles Michel naglasio je kako se Europa mora suočiti s izazovima sigurnosti, terorizma i lažnih vijesti. Istovremeno je pozdravio gospodarski rast, veću sigurnost granica te snažnu borbu protiv terorizma, no naglasio je kako se pri tome potrebno okrenuti temeljnim europskim idejama – miru, sigurnosti, demokraciji i vladavini prava. Istaknuo je kako to nisu samo prazne riječi već obećanje koje smo naslijedili i koje svakodnevno moramo poštovati.

„Europskim građanima potrebno je osigurati blagostanje, sigurnost i europske vrijednosti. Blagostanje podrazumijeva bankovnu, ekonomsku i monetarnu uniju, smanjenje bankovnih rizika, digitalnu agendu, umjetnu inteligenciju, ulaganje te zaštitu našeg planeta. Drugi aspekt predstavlja sigurnost tj. osiguranje slobode svakog građanina te obranu temeljnih vrijednosti i vrijednosti pravne države", naglasio je Charles Michel.

 

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozdravila je europske ideje premijera Michela te ga upitala za stav o budućnosti europskih integracija: „Shvatila sam da ste doista pravi Europljanin i da se protivite Europi s dvije brzine, no, s obzirom na to da je ovo rasprava o budućnosti Europe, moram primijetiti da niste ništa rekli o budućnosti europskih integracija niti ste spomenuli Jugoistočnu Europu ili tzv. Zapadni Balkan. Voljela bih čuti vaše stajalište o tome!"

Belgijski premijer odmah se osvrnuo na situaciju na području Zapadnog Balkana te istaknuo važnost tog područja za Europsku uniju. Naglasio je kako EU zapravo podcjenjuje važnost te teme te je iznio ideju o postojanju jedne ključne osobe u ulozi posrednika, kao što je to Michel Barnier za Brexit, koja bi u ime EU doprinosila stabilizaciji u toj regiji.

 

Podsjetimo, belgijski premijer peti je po redu europski čelnik koji je na poziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i Konferencije predsjednika sudjelovao u nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu, a hrvatski premijer Andrej Plenković na istoj je raspravi sudjelovao ne plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u veljači ove godine.

 • 19
 • Tra

U Münchenu je u organizaciji Hrvatske kuće te Akademskog kruga Hrvatske katoličke župe München, 14. travnja 2018., održano predstavljanje knjiga povjesničara Josipa Jurčevića "Heroji hrvatskoga Domovinskoga rata" te novinara Tihomira Dujmovića „Tko je ubio Zvonka Bušića".

Pred okupljenim posjetiteljima profesor Jurčević istaknuo je važnost upoznavanja šireg djela hrvatske javnosti s herojskim djelima običnih ljudi i branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. U knjizi "Heroji hrvatskoga Domovinskoga rata" profesor Jurčević donosi herojske sudbine devetnaestero potpuno anonimnih i do sada javnosti nepoznatih ljudi. Smatra kako su institucije države najodgovornije za to što se danas heroji pretvaraju u ratne zločince a zločinci su postali ugledni građani. Hrvatska država obranjena je isključivo zahvaljujući dragovoljstvu i herojstvu njezinih branitelja. To se nikada ne smije zaboraviti.

Mucfilm

 • 10
 • Tra

U Europskom parlamentu u Bruxellesu je održan sastanak Središnjeg odbora Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW) kojom predsjedava Dr. Doris Pack, nakon čega je održan Colloque s povjerenicom za digitalno gospodarstvo i društvo Mariyom Gabriel. Žene Europske pučke stranke raspravljale su o ulozi žena u digitalnom dobu, s naglaskom na perspektive na tržištu rada.


U Europskom parlamentu okupile su se predstavnice političkih stranaka, članica Europske pučke stranke, među kojima i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš. Na sastanku Središnjeg odbora EPPW razmatralo se članstvo Zajednice žena SDA iz Bosne i Hercegovine, PAS iz Moldavije te Pokreta za Slobodu iz Gruzije, nakon čega je uslijedila rasprava o digitalizaciji i ulozi žena. Dogovorio se plan aktivnosti za 2018. godinu koji uključuje Jesensku akademiju u Ateni a nakon toga i Središnji odbor te Kongres u Ljubljani u studenom 2018. koji će ujedno biti i izborni kongres gdje će se birati novo vodstvo žena EPP-a. Ovogodišnje aktivnosti Žena EPP-a se održavaju pod zanimljivim motom “Women First”.


Potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW) Dubravka Šuica istaknula je važnost sudjelovanja žena u svim segmentima društva: „Važno je ojačati ulogu žena u politici ali i svim segmentima društva jer bez sudjelovanja žena koje čine pola stanovništva zemaljske kugle, svijet ne može biti pravedan!“
Podsjetimo, potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Dubravka Šuica 23. ožujka sudjelovala je na Dijalogu s građanima s povjerenicom za digitalno gospodarstvo i društvo Mariyom Gabriel na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a teme Dijaloga su bile digitalne vještine, informatička sigurnost, umjetna inteligencija, zapošljavanje u budućnosti, žene u digitalnom svijetu, zapadni Balkan, digitalizacija i demokracija, nove tvrtke (startup) i inovacije.
Prošle je godine obilježena je 60. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora i tom je prilikom objavljena Bijela knjiga o budućnosti Europe u kojoj su navedeni mogući smjerovi budućnosti EU, suočene s brojnim izazovima, od globalizacije i utjecaja novih tehnologija na društvo i radna mjesta do sigurnosnih pitanja i rasta populizma.

 • 29
 • Ožu

Nastavno na upit zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice o smanjenju dječjih doplataka za djecu stranaca diljem Europske unije, Europska komisija u svom je odgovoru naglasila da sva djeca imaju pravo na jednaki doplatak, bez obzira na prebivalište.

Uredbama Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti propisana su zajednička pravila za plaćanje obiteljskih naknada radnicima zaposlenima u drugoj državi članici. U skladu s tim pravilima mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece", istaknula je Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnosti radne snage.

Jednako tako, Komisija se obvezala pregledati mjere država članica o kojima je riječ i ispitati njihovu usklađenost s pravom Europske unije kada i ako takve mjere budu donesene.

Podsjetimo, potaknuta nedavnim tendencijama u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i još nekim državama članicama o smanjenju dječjih doplataka za djecu stranaca diljem Europske unije, Dubravka Šuica pozvala je Komisiju na očitovanje oko ove diskriminatorne mjere za građane Europske unije.

Dubravka Suica foto 4

Tom je prilikom zastupnica Šuica istaknula kako bi ovakav čin izvršio podjelu unutar Europske unije, a djecu stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi svrstao u kategoriju građana drugog reda, što je nedvojbeno Europska komisija sada i potvrdila.  

Također, zastupnica Šuica naglasila je kako ovakav način tretiranja dječjeg doplatka nije u skladu s osnivačkim ugovorima Europske unije te da svi građani unutar EU plaćaju poreze i pridonose nacionalnim sustavima socijalne skrbi na isti način.

Naime, nova austrijska vlada predložila je zakon o smanjenju dječjih doplataka za djecu 'EU stranaca' koja ne žive u Austriji a koji je trenutno u postupku u austrijskom parlamentu. Plan je smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u Austriji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive. Visina dječjih dodataka za strance prilagodila bi se životnim uvjetima i standardu zemalja iz kojih gostujući radnici dolaze. Slične su tendencije vlada i u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Stranica 1 od 5

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se