Gastro preporuka i recept tjedna: RIGOJANČI

11 Svibanj 2018

NOVI IZGLED POZNATOG RIJEČKOG RESTORANA UZ IZVORNU RECEPTURU RIGOJANČIJA

Gastronomija svakoga dana poprima nove oblike i penje se u više sfere koje mogu zadovoljiti čula i onih najizbirljivijih. Međutim, još uvijek većinu čine oni koji su ljubitelji izvorne domaće hrane pripremljene na dobro poznate načine koji nas mirisima, okusima i izgledom vraćaju u djetinjstvo.

IMG 8587
Volimo što je Rijeka grad različitosti pa tako i ove gastronomske: s jedne strane možemo uživati u michelinskim i ekstravagantnim kreacijama hrane neobičnih tekstura i sljubljivanja, a s druge strane nude nam se restorani s autohtonim, domaćinskim tanjurima kojima nitko pa ni naše bake, ne bi mogle naći zamjerku. Prijepodnevna šetnja oko Riječke tržnice oko koje ima najraznovrsnijih restorančića može nas inspirirati na opušteno druženje, dobar obrok i slatki zalogaj. I, to onaj „od doma“!


S obzirom na to da se u zadnje vrijeme digla velika prašina oko izvorno riječkog kolača rigojanči i nestašice istoga, u restaurantu „Gardensu“ pronašli smo slastičarku, gospođu Višnju koja ga na ovom području radi najduže, još od zlatnog doba „Conta“. Restaurant „Gardens“ inače znan po neutralnom interijeru i klasičnoj ponudi ugodno je iznenađenje u obnovljenom izdanju koji zasigurno još uvijek ima domaćinsku notu, ali u nešto suvremenijem i urbanijem stilu što dokazuju i replike fotografija jednog od najpriznatijih fotografa svih vremena: Irving Penna. Zahvaljujući društvenoj mreži, Instagramu, momentalno najjači medij (a i umjetnost) je upravo fotografija pa su upravo fotografije pravi pogodak ovog novog interijera.

IMG 8634

Da je restaurant ipak zadržao dobro poznati štih, dokazuje i izbor fotografija koje su iz kolekcije pod imenom „Mali obrti“. Pa, u ovom, evo, malom obrtu, smo osim sjajnih fotografija, kao i uvijek jeli dobro poznata bakina jela i odličan grill, a za kraj smo kušali rigojanči i dobili točne sastojke istoga, onako kako se to radilo u „Contu“, a još uvijek se kao desert može naći u restaurantu „Gardens“ u centru Rijeke:


Za 25 komada RIGOJAČIJA


1 tamna rolada (čokoladna)


2,8 kg pravog šlaga


200 g čokolade

50 g badema.

Malo ruma

U slast!

 

Iva Piglić Lazić

foto: Josip Čekada

 

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se