• 23
 • Kol

dnevnik.hr

Šibensko-kninska policija uhitila je dvadesetdvogodišnjaka koji je namjerno pokušao izazvati požar paleći suhu travu. Uhvaćen je i 28-godišnjak koji je pokušao izazvati sedam požara u posljednjih desetak dana, kao i 75-godišnjakinja koja je u Biskupiji palila odjeću pa izazvala požar.

Policija je uhitila 22-godišnjaka za kojeg je utvrđeno da je 22. kolovoza oko 1:05 sati u mjestu Podumci, neposredno kod skretanja za zaselak Sučići, upaljenom cigaretom zapalio suhu travu s unaprijed stvorenom namjerom da otvorenim plamenom izazove požar. U naumu su ga onemogućili policajci koji su ga zatekli kako potpaljuje vatru, nakon čega je Opel Astrom (šibenskih registarskih oznaka) pobjegao. No, bijeg je bio kratak i neuspješan. Automobil je zaustavio svega stotinjak metara dalje i ugasio svjetla, nadajući se da ga policija neće pronaći. Međutim, njima je to pošlo za rukom svega dvije minute kasnije, a osumnjičenik je pritvoren uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Izazvao sedam požara

Policija je izvijestila i da je u Policijskoj postaji Knin dovršeno kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom, također osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u vremenu od 11. do 22. kolovoza na području grada Knina uporabom upaljača na otvorenom prostoru u sedam navrata palio suhu travu, grmlje i ševar, s namjerom izazivanja požara. Ovom prilikom nije nastala materijalna šteta, jer je tako izazvani požar brzo uočen i od strane vatrogasaca ugašen", kaže se u policijskom priopćenju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je 28-godišnjak zbog bolesti djelomično sposoban za samostalno zbrinjavanje, slijedom čega će nadležnom Državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeto Posebno izvješće. O svemu utvrđenom tijekom ovog kriminalističkog istraživanja bit će obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb radi svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko-pravne zaštite.

Palila odjeću pa izazvala požar

Kninski su policajci priveli i 75-godišnjakinju koja je u utorak oko 17 sati u mjestu Biskupija, na otvorenom prostoru, pri spaljivanju odjeće izazvala požar koji se proširio na to područje. Požar je ugašen oko 18:03 sati, a pri požaru nije nastala materijalna šteta.

Protiv starice će nadležnom Prekršajnom sudu biti podnijet Optužni prijedlog po članku 8. Zakona o zaštiti od požara.

Izvor: dnevnik.hr 

 • 23
 • Kol

U mjestu Zavalatica na Korčuli buknuo je požar u srijedu ujutro, sve vatrogasne snage na otoku poslane su na požarište, a kanaderi su u pripravnosti, potvrdio je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

''Požar je izbio na području općine Smokvica. Svi vatrogasci s otoka su tamo. Istočnu i zapadnu stranu su sanirali, ali vrh im bježi. Nadam se da će i to biti dobro'', rekao je Simović te dodao kako se pojačavaju dežurstva gdje god je to moguće.

Dodao je kako su obaviještene nadležne službe te kako su kanaderi u pripravnosti.

Inače, vatrogasci su tijekom noći uspješno ugasili požar na Mljetu u blizini Nacionalnog parka. Izgorjelo je oko 100 hektara pretežito borove šume.

Ponovno gori na Braču

Kako javljaju terenski reporteri, vatra se ponovno razgorila i na otoku Braču, točnije u priobalnom mjestu Splitska između Supetra i Postire.

Izvor: vijesti.hr 

 • 23
 • Kol

Jurica Galoic/PIXSELL

Policijska uprava brodsko-posavska jučer je u 22,30 sati zaprimila je dojavu da je u Slavonskom Brodu, u blizini jednog ugostiteljskog objekta, došlo do pucnjave i da je jedna osoba ranjena i prevezena u bolnicu.

Na mjestu događaja policijski službenici utvrdili su da je, iz do sada još neutvrđenih razloga, 30-godišnjak iz vatrenog oružja ispalio više hitaca prema 31-godišnjaku te ga teško ozlijedio.

Ozlijeđenom je liječnička pomoć pružena u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju. Nakon pucnjave 30-godišnjak se udaljio u nepoznatom smjeru, a u cilju pronalaska istog, policija poduzima intenzivne mjere traganja.

Ozlijeđenom je liječnička pomoć pružena u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju.

Izvor: vijesti.hr 

 • 23
 • Kol

poslovniturizam.com

Prije mjesec dana pokrenuo sam Inicijativu da se Dani hrvatskog turizma u 2018. održe u Slavoniji, koja je dobila široku podršku struke iz cijele Hrvatske. Inicijativu podržava i ministar turizma Gari Cappelli koji je u više navrata i javno istaknuo podršku inicijtivi. Na moj upit Ministarstvu turizma je li službeno donesena odluka da će se Dani hrvatskog turizma u 2018. održati u Slavoniji ministar je poručio kako će nakon završetka ovogodišnjeg izdanja DHT-a donijeti odluku za narednu godinu. „Razvoj hrvatskog kontinenta jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, a razvoj kontinentalnog turizma jedan je od mojih glavnih ciljeva u mandatu. Iz tog razloga, želja mi je da se Dani hrvatskog turizma održe u jednoj od slavonskih destinacija“ ističe ministar turizma Gari Cappelli te dodaje kako će po završetku ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog turizma, zajedno sa Hrvatskom turističkom zajednicom i HGK, krenuti u analizu i pripremu za narednu godinu.

Ove i prethodne godine manifestacija se održavala na otočnim destinacijama čime smo htjeli dati dodatno priznanje našim otocima na kojima se ostvaruje gotovo četvrtina hrvatskog turističkog prometa, govori Cappelli te dodaje kako isto tako, kroz ovu manifestaciju žele u budućnosti dodatno stimulirati kontinent i vrijedne dionike u turizmu hrvatskog kontinenta. „Razmotrit ćemo koje su smještajne mogućnosti, dostupnost dvorane za odvijanje ovako velikog skupa koji okuplja preko 1000 sudionika te potom, kao i svake godine, informirati javnost o destinaciji u kojoj će se održati Dani hrvatskog turizma 2018. godine“ ističe Cappelli.

Izvor: hrturizam.hr

 • 23
 • Kol

istriasun.com

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, od 14. do 16. kolovoza 2017. godine, proveo VII ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 209 mjernih točaka.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 203 mjerne točke ili u 97,13% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, dok je na šest mjernih točaka (Novigrad, Novigrad – Karpinjan; Rovinj, Hotel Rovinj – Ispod hotela; Pula, Valsaline – Uvala F.S.; Raša, AC Tunarica – Lijeva strana uvale; Bale, Kolone – Uvala Sv. Jakov; Tar-Vabriga, Tarska vala) ili u 2,87% uzoraka zabilježena dobra kakvoća mora.

Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se je kretala od 23,2 0C do 27,0 0C dok se temperatura zraka kretala od 21,8 0C do 30,0 0C. Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na Internet stranicama te su dostupni OVDJE. 

Izvor: hrturizam.hr

 • 23
 • Kol

Danas je u Brodograđevnoj industriji Split na stroju za rezanje limova započela obrada čelika za Novogradnju 484. Riječ je o izgradnji turističkog broda za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Passenger Ship), ugovorenoj s tvrtkom Polar Expeditions Inc.

Brod za krstarenja polarnim područjima biti će prvi brod izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6” ističu iz Brodosplita. Biti će dugačak 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW, a moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

“Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.Brod će biti opremljen stabilizatorima i vrlo pogodan za napredna i inovativna istraživačka putovanja na području Arktika i Antarktika, svim potrebnim rješenjima i 15 gumenjaka i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta iz najboljih perspektiva.” navode iz Brodosplita.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Brod će biti na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu u ožujku 2019. godine.

Izvor: hrturizam.hr

 • 23
 • Kol

istriasun.com

Turistička zajednica Rovnja objavila je mobilnu aplikaciju Kulturno – povijesni itinerari Rovinja kao nastavak projekta Kulturnog turizma nakon izdavanja tiskane brošure koja prikazuje osma ruta obilaska kulturno povijesnih znamenitosti grada sa naglaskom na starogradsku jezgru, njeno okruženje i širu gradsku okolicu.

U prvom dijelu pod nazivom „Itinereri kroz nekadašnje otočno naselje“ predstavljene su 4 moguće rute obilaska znamenitosti koje se nalaze u starogradskoj jezgri, u drugom dijelu pod nazivom „Itinerari s druge strane nekadašnjeg kanala“ predložena je moguća ruta obilaska starog dijela grada nasuprot starogradskoj jezgri, u trećem dijelu pod nazivom „Povijesno-kulturne znamenitosti uže i šire okolice grada Rovinja“ predstavljene su 2 rute obilaska znamenitosti i to u sjevernom dijelu grada koji obuhvaća područje do Limskog kanala te na jugoistoku grada koji obuhvaća područje do ornitološkog rezervata Palud. Četvrti dio brošure čini poglavlje „Rovinjsko otočje“ u kojem su predstavljeni rovinjski otoci.

r

“Autor teksta je povjesničar Marino Budicin, prema čijem su prijedlogu definirane opisane rute. Sve znamenitosti označene u itinerarima sadrže kratki opis sa pripadajućim informacijama, a uz itinerare su navedene brojne zanimljivosti koje karakteriziraju bogatu rovinjsku povijest, kulturu i tradiciju. ” ističu iz TZ Rovinja. Aplikacija je namijenjena svima onima koji putem predloženih itinerara žele upoznati dio rovinjskog bogatog kulturnog, povijesnog i tradicijskog nasljeđa, a izrađena je na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Mobilna aplikacija može se preuzeti putem App Storea za iOS te Google Playa za Android uređaj, pod nazivom Rovinj – Cultural and Historical Itineraries za Android i za iOS uređaje.

Izvor: hrturizam.hr 

 • 22
 • Kol

Odlučili smo otići u prvi najbolji hrvatski, a drugi europski aquapark - Istralandiu. Upoznali smo i intervjuirali voditelja aquaparka, gospodina Silvia Kraljevića, koji je iskazao svoje gostoprimstvo tako što nas je uveo u nama neobičan vodeni svijet.

Istralandia je poduzetnički pothvat koji je započeo 2007. godine kao pozitivna priča ulaganja u nove turističke sadržaje. Silvio Kraljević kaže kako su "period usklađivanja prostornih planova do ishodovanja građevinske dozvole iskoristili obilazeći studiozno više od 65 aquaparkova u Europi od Italije, Španjolske, Njemačke , Turske , Slovačke, Slovenije... Sve kako bi pozitivna iskustva postojećih aquaparkova u okruženju primijenili na idejna rješenja kasnijih projekata i na kraju u samom funkcioniranju i organizaciji aquaparka Istralandia". Izgradnja aquaparka u režiji tvrtke Istrakop d.o.o. Poreč trajala je 9 mjeseci, a otvorenje istralandie bilo je 21. lipnja 2014. godine. Navodi kako su "očekivanja iz Feasibility studije kao i naša osobna u potpunosti ispunjena ". "Kroz 4 godine postojanja svjedoci smo trenda kontinuiranog rasta u svakom smislu", tvrdi Silvio. Kroz taj period stalnog ulaganja u poboljšanje kvalitete usluga , edukaciju kadrova , nove atrakcije prepoznata je njihova kvaliteta na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom planu gdje su do sada osvojili 15 prestižnih nagrada od kojih je najnovija ovogodišnja neovisne kuće Trip Advisor kada su osvojili nagradu za 2. najbolji aquapark u Europi.

Nagrada za 2 najbolji aquapark u Europi obvezuje ,ali istovremeno i potvrđuje napore u kontinuirano ulaganje u edukaciju kadrova, ljubaznost i profesionalnost osoblja, savršeno hortikulturalno uređenje, zabavu i raznovrsnost animacijskih programa, besprijekornu čistoću, urednost, savršenu sigurnost, kontinuiranu kvalitetu bazenske vode, bogatu ugostiteljsku ponudu i raznovrsne adrenalinske atrakcije. Nakon što je aquapark Istralandia u posljednje dvije godine osvojio u Goteborgu (Švedska) i Barceloni (Španjolska) 5. mjesto u Europi ovo je još jedno u nizu velikih priznanja internacionalnog karaktera, posebice što dolazi od strane neovisne kuće Trip Asdvisor-a u konkurenciji od više od 300 aquaparkova u Europi.
Silvio je izrazio zahvalnost svim zaposlenicima Istralandie za veliki uspjeh cijelog Istralandia Teama. Sve atrakcije u aquaparku Istralandia su više nego posjećene i dobro prihvaćene od onih za najmlađe pa do onih koje koriste i stariji korisnici. Bazen na valove sa svakodnevnom pjena partijem je svakako jedna od omiljenih atrakcija posebno što se tu dešava i aquaaerobic ples u vodi i gdje zabavna limena glazba izvodi svoj glazbeni show koji je jedinstven u Europi jer sviraju u bazenima i gdje interaktivno sudjeluju i korisnici aquaparka Istralandia. Od ostalih sadržaja nude bogat animacijski program sa svakodnevnim pjena partijem na bazenu na valove, dječje igraonice, aquaaerobic, dječji karneval, clown show, nastupe mađioničara u dječjem amfiteatru, nastupe zabavne limene glazbe, pirate show, sportski programi poput turnira u odbojci, nogometa na pijesku, vaterpolu, stolnom tenisu... Imaju i izuzetnu i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu raspoređenu u 7 objekata unutar aquaparka gdje i najizbirljiviji mogu pronaći omiljenu hranu i piće. Postoje i posebni programi za grupe za koje postoji mogućnost organiziranja teambuildinga za zainteresirane tvrtke.

m1

b

m2

m4

m5

 

Saznali smo kako je vođenje aquaparka zahtjevan, ali istovremeno nadahnjujući posao koji pruža priliku za stalne inovacije i ulaganja u kvalitetu usluga. Organizacija se bazira na tim mladih ljudi koji su većinom učenici i studenti i ima ih oko 150. Takva kvalitetna organizacija omogućava nesmetan rad aquaparka na zadovoljstvo korisnika. Iskustva su stekli kroz četverogodišnji rad, osluškivanje korisnika putem društvenih mreža ili u direktnom kontaktu s djelatnicima što im omogućuje aktivno rješavanje reklamacija ukoliko ih ima.

USPJEŠNA SEZONA 2017.

Turistička sezona 2017. prema najavama je izuzetno kvalitetno pripremljen, a uz pomoć povoljnih vremenskih uslova uspjela je iznjedriti već sada naznake da bi trebala biti najbolja sezona dosad. U tom smislu i njihove marketinške akcije bile su pojačane na domaćem i bliskim nam inozemnim tržištima. Ove godine imaju i nagradnu igru putem koje nagrađuju najsretnijeg dobitnika vozilom marke Citroen C3, a uveli su i direktnu autobusnu liniju koja dnevno povezuje turistička središta Poreč, Tar i Novigrad s aquaparkom Istralandia .

Silvio nam je otkrio na koji način će poboljšati iduću ljetnu sezonu: "planovi sa novim iznenađenjima koja spremamo za iduću ljetnu sezonu idu u smjeru obogaćenja ponude posebno u dijelu ponude dječjih atrakcija". Spremaju se dakle nove atrakcije koje će biti vrhunac tehnoloških i dizajnerskih rješenja renomiranih i svjetski poznatih dobavljača tobogana i ostalih vodenih atrakcija. Trenutno rade na idejnim rješenjima kako bi iduću sezonu dočekali spremni s novim sadržajima na zadovoljstvo starih i budućih korisnika. Aquapark ima značajnu ulogu i na istarski turizam: "S obzirom da konkurentske zemlje poput Italije u svojoj ponudi imaju više od 110 aquaparkova, prvi aquapark u Istri -aquapark Istralandia umnogome je pridonio da se novim sadržajima koji mogu biti i motiv dolaska u destinaciju. Tako Istra pozicionira kao centar za sport zabavu, animaciju i uživanje u vodenim atrakcijama".

Za kraj, Silvio nam je otkrio što je prema njemu važno za uspjeh:
"Osim vjere u projekt i veliku upornost potrebna je i dobra organizacija u kojoj su primarni kvalitetni međuljudski odnosi , pažljiv odabir kadrova, kontinuirana edukacija i savršeno usklađen tim. Potrebno je i da lokalna zajednica podrži i prepozna projekte koje kratkoročno i dugoročno donose korist cijeloj lokalnoj zajednici. Uspoređivanje sa najboljim aquaparkovima u Europi i težnja da kvalitetom usluga budemo uvijek na vrhu doprinijeli su tome da su korisnici vodenih atrakcija, stručnjaci te turistički djelatnici prepoznali naš trud što je i rezultiralo sa 15 prestižnih nagrada. Adrenalinska iskustva i doživljaje koje možete doživjeti samo u aquaparku Istralandia dokazuju da je najzabavnija voda u Istri upravo u aquaparku Istralandia".

Cjelodnevni boravak u aquaparku obogatio je naše doživljaje i adrenalinska iskustva te stoga smatramo kako je Istralandia zaslužila sve nagrade koje do sada ima. Sa sigurnošću možemo reći kako željno očekujemo iduću sezonu i nove atrakcije koje ona donosi. 

Autorica: R.M.

 

 • 22
 • Kol

dnevnik.hr

Rano jutros održan je sastanak Kriznog stožera u zgradi Zadarske županije na kojem su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije Željko Šoša, zadarski župan Božidar Longin i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić. Tucaković je izvijestio kako je još uvijek aktivan požar u Vrani, Lišanima i Pristegu te na području Benkovca.

"Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Na benkovačko područje jučer su stigla 283 vatrogasca iz 15 županija. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trabala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen", kazao je Tucaković.

Rekao je kako je na području Promine situacija jutros nešto mirnija. "Tamo smo poslali kanadere i air tractore. Na području Jablanca požar se nadzire", kazao je Tucaković

Šef DUZS-a Dragan Lozančić kazao je kako će, po svemu sudeći, ova protupožarna sezona biti rekordna.

"Program Vlade za protupožarnu sezonu je aktivan. Trebat će nam nešto više ljudskih resursa", kazao je Lozančić.

Izvor: dnevnik.hr

 • 22
 • Kol

Policija je, prema službenim informacijama, dosad privela osmero ljudi zbog sumnje u podmetanje požara koji od nedjelje navečer bjesne zadarskim zaleđem. Neven Paškalin, načelnik Policijske uprave zadarske, potvrdio je da je tijekom ponedjeljka privedena još jedna osoba za koju se sumnja da je izazvala požar. Paškalin nije davao više detalja, pa tako nije htio ni odgovoriti na pitanje novinara je li ta osoba od ranije poznata policiji po sličnim radnjama. Prema njegovim riječima, policija uzroke požara počinje istraživati tek nakon što on službeno bude ugašen, no dodao je da su policajci stalno na terenu uz vatrogasce. 

Uhićena dva maloljetnika zbog izazivanja požara uz željezničku prugu

U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene dvije maloljetne osobe, od kojih je jedna osoba osumnjičena za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a druga za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela, izvijestila je šibensko-kninska policija.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 21. kolovoza oko 14:15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog, uporabom upaljača na otvorenom prostoru zapalio suhu travu neposredno uz željezničku prugu. Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tom prilikom ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, te željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje – Knin", kaže se u priopćenju.

Osumnjičeni će, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku, biti predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, a o svemu će biti obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb radi svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko-pravne zaštite.

Požar je oko 21.20 sati lokaliziran, a nastala materijalna šteta će se naknadno utvrditi.

Šibensko-kninska policija u ponedjeljak je privela sedam osoba koje su sumnjičili za podmetanje požara na području Kistanja.

Petorica su maloljetnici, a dvojica su državljani Srbije. Prema neslužbenim informacijama zbog sumnje u povezanost s izbijanjem požara u Šibensko-kninskoj županiji privedeno je još nekoliko osoba.

Izvor: dnevnik.hr

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se