Zaštitimo građane Slavonskog Broda!

06 Travanj 2018

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u današnjem javnom priopćenju izražava duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije – i najveće – ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te odlučno tražim od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva da preuzmu odgovornost za hitnu sanaciju zagađenja te pronalazak sustavnog rješenja problema u Slavonskom Brodu.

"Nažalost, gotovo 100 000 građana Slavonskog Broda više od tjedan dana nema pitku vodu – temeljno ljudsko pravo zajamčeno Rezolucijom UN-a i nacionalnim zakonodavstvom, za koje su zakinuti zbog nestručnosti, nepoštivanja vlastitih građana i nedostatka svijesti o ovakvim problemima, ignoriranjem potencijalnih štetnih posljedica fosilne industrije na ljude i okoliš. Posljedice ovakvog scenarija plaćaju građanke I građani Slavonskog Broda i lokalno gospodarstvo koje ovisi o poljoprivredi i stočarstvu, a koje zbog ovakvih katastrofa mogu snositi nesagledive dugoročne posljedice." - ističe predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma i Aarhuške konvencije ima obvezu osigurati pravo na informaciju, pravo na sudjelovanje javnosti i pravo na pravdu u pitanjima zaštite okoliša, a sve je to u ovom slučaju prekršeno, tvrdi u pismu.

"Javnost punih devet dana ne zna što se događa, ne zna kakva je kvaliteta vode koju piju i koje su posljedice po njihovo zdravlje, te na koji će se način problem kvalitetno i učinkovito riješiti. Država mora odgovorno i pravodobno postupati prema svojim građanima i učiniti sve da zaštiti ljudsko zdravlje i živote, a ne (samo) kapital! Nažalost, onečišćenje vode samo je nastavak crnog ekološkog niza u Slavonskom Brodu čije se građani već godinama bore za osiguranje čistog zraka."

Podsjetimo, SSSH se aktivno uključio u pronalaženje rješenja onečišćenja zraka i podržao građanske inicijative Brođani za Brod i Građanske inicijative za čisti zrak kako bi zajedničkim snagama tražili kvalitetna rješenja. SSSH je pokrenuo i niz inicijativa na razini Gospodarsko-socijalnog vijeća – na nacionalnoj i lokalnoj razini, te tražio raspravu o kvaliteti zraka u Slavonskome Brodu, a od nadležnih institucija zahtijevali smo hitno rješavanje tog pitanja, koje nažalost do današnjeg dana još uvijek nije riješeno.

I ovim HR NEWS PORTAL putem Savez samostalnih sindikata Hrvatske izražava punu podršku zahtjevima građana Slavonskog Broda – za djecu, za zdravlje, za temeljna ljudska prava! – te poziva sve čitatelje kao i sve građane da se pridruže prosvjednoj akciji Brođani za djecu koja će se održati 7. travnja 2018. na Korzu u Slavonskom Brodu, od 15:00 do 18:00 sati.

"Pozivamo sve nadležne institucije da se hitno uključe i zaštite zdravlje građana – zdravlje i životi ljudi nemaju cijenu, a sustavna nebriga za ljude sustavno otvara vrata iseljavanju. Ne dopustimo da umjesto brenda „male zemlje očuvane prirode“ postanemo „mala zemlja velikih katastrofa“." - zaključuje u priopćenju SSSH.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se