Vrhunac sezone uragana 10. rujna: Irma stiže na Floridu

09 Rujan 2017

AFP

Sa stručne strane fenomen ovih smrtonosnih uragana će nam pojasniti Nikola Vikić-Topić.

U moru loših vijesti evo i jedna dobra, a to je da je uragan Katja oslabio i sad službeno više nije uragan već tropska oluja. Međutim, naše oči su i dalje prvenstveno uprte u uragan Irmu. On se trenutno premješta preko Kube, a ranije tijekom dana tamo su udari vjetra prelazili 200 kilometara na sat! Najnovija vijest jest da je zbog dodira s kubanskim tloM uragan malo oslabio i sad je to uragan TREĆE kategorije. U studiju smo prikazali projekciju daljnje putanje Irme prema europskom prognostičkom modelu koji se za sada pokazuje precizniji i bolji. Putanja se pomakla više na zapad, a to za stanovnike Floride znači da su sada u velikoj opasnosti i oni koji se nalaze na zapadnoj obali, prvenstveno zbog vjetra, dok su stanovnici istočne obale u većoj opasnosti zbog poplava! Naš se meteorolog čuo svojim sestričnama koje žive u Tampi koje kažu da je situacija dramatična i da su ih danas počeli pripremati za evakuaciju!

Utjecaj uragana na kuće i okoliš

Inače, skala jakosti uragana naziva se Saffir-Simpsonova skala i ima 5 stupnjeva ili 5 kategorija, ovisno o brzini vjetra koja puše neprekidno barem 10 minuta. Kada je prisutan uragan prve kategorije, situacija je još relativno dobra. Onda kad vjetar prijeđe 150 kilometara na sat, dakle druga kategorija, počinju prve oštečenja na stablima i kućama, osobito na krovu. Treća kategorija, iznad 180 kilometara na sat, kuća trpi već ozbiljna oštećenja. Kada je uragan u kategoriji 4, iznad 200 kilometara na sat - kuća se praktički počinje urušavati! Upravo to je i prognoza da će Irma s takvom snagom ući nad Floridu, dakle gotovo katastrofalno! Kategoriju 5 ne treba posebno niti naglašavati, to je potpuna kataklizma i pustoš! Ovo je baš sezona uragana, koja inače počinje od 1. lipnja i traje do 30. studenog. Zanimljivost je da se statistički vrhunac pojavljuje baš oko sutrašnjeg datuma, desetog rujna, baš kad Irma stiže nad Floridu. To je naravno slučajnost. Šire gledano, vrhunac sezone je zapravo od sredine kolovoza do sredine listopada, tako da amerikanci nažalost ne mogu još odahnuti. Dapače, vidjeli smo da se već stvorio novi uragan, jose, još nije sasvim poznata njegova putanja, zasada ostaje iznad oceana.

Izvor: vijesti.hr 

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se